Hulp bij …

w

Psychische gezondheid

Psychische problemen

Voelt u zich niet goed? En weet u niet precies waarom dat is? Misschien lukt het u niet goed om hele gewone dingen te doen. Of om goed om te gaan met andere mensen.

Dit type problemen heten ‘psychische’ problemen. Het zijn geen problemen met het lichaam, maar met de geest. Stress, eenzaamheid of somberheid zijn allemaal psychische problemen. Ook verslaving is een psychisch probleem.

Psychische problemen zijn heel naar. Ze kunnen door veel dingen veroorzaakt worden. En ze zijn moeilijk op te lossen. De gevolgen van psychische problemen kunnen groot zijn. Niet alleen voor u, maar ook voor uw familie en vrienden.

Heeft u een psychisch probleem of een ziekte? Gelukkig zijn er veel manieren om u te helpen en te steunen. Hier leest u meer over deze problemen. En informatie over hoe wij u kunnen helpen.

Stress

Stress is een ander woord voor spanning of druk. Stress hoort bij het leven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we goed kunnen opletten. Spanning is dus niet altijd slecht.

Veel stress kan wel problemen geven. Na een korte tijd van spanning moet het lichaam goed tot rust komen. Als dat niet lukt, blijft de stress bestaan.

Waarom is dat erg? Langdurige stress is niet gezond. Het kan allerlei klachten geven:

  • U wordt snel moe;
  • U slaapt slecht;
  • U bent somber en snel boos;
  • U vergeet veel zaken;
  • U heeft moeite met gewone dingen.

Als u lange tijd veel stress heeft, kunt u zelfs overspannen raken.

Als u dit herkent, heeft u misschien last van stress. U bent niet de enige. Stress komt vaak voor!

Wat kunt u doen om stress op te lossen? Ga naar uw huisarts en praat over de stress. U kunt ook hulp vragen aan het sociaal wijkteam. Wij gaan samen met u kijken waar de stress vandaan komt. En we zoeken een manier om dit op te lossen.

Verslaving

Drinkt u veel alcohol? Rookt u veel of gebruikt u drugs? En kunt u niet meer zonder? Dan heeft u misschien een verslaving.

Veel mensen raken verslaafd aan drank of drugs. Maar u kunt ook verslaafd raken aan een gewoonte. Zoals gokken, gamen, televisie kijken of internetseks.

Soms is een verslaving niet erg. Mensen die verslaafd zijn aan drank kunnen soms goed leven met hun verslaving. Ze noemen zichzelf ‘gezelligheidsdrinkers’.

Maar verslaving kan ook tot grote problemen leiden. U kunt problemen krijgen met geld of uw baan kwijtraken. Of uw partner kan u verlaten.

Heeft u een verslaving? Dan heeft u hulp nodig. Een verslaving gaat bijna nooit vanzelf over.

Het sociaal wijkteam helpt u om uw leven weer op orde te krijgen. Als het nodig is schakelen we speciale hulp in. Zo helpen we u met het afkicken van een verslaving.

Dementie

Dementie is een ziekte die we steeds vaker zien. Dat komt omdat mensen steeds ouder worden.

Wat is dementie? Mensen met deze ziekte halen dingen door elkaar en vergeten veel. Het gaat langzaam slechter met ze. Er gaan steeds meer dingen uit het geheugen verloren.

Het sociaal wijkteam helpt u vanaf het begin van de dementie. Wij hebben veel manieren om u te steunen. Wij zorgen dat u zo lang mogelijk een prettig en zelfstandig leven kunt leiden.

Het sociaal wijkteam kijkt steeds naar wat u zelf kunt. Voor de andere dingen geven wij u zorg en extra hulp. Het sociaal wijkteam biedt ook hulp aan uw partner, aan uw familie en aan uw vrienden.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Is dat erg? Dat verschilt per persoon. Sommige mensen hebben niet veel vrienden en voelen zich daar fijn bij. Maar voor andere mensen is het niet fijn om eenzaam te zijn.

Als u zich eenzaam voelt, heeft dat vaak een duidelijke reden. Uw partner is overleden of heeft u niet genoeg geld om leuke dingen te doen. Maar het kan ook dat u niet weet waarom u zich alleen voelt. U kunt zich ook eenzaam voelen terwijl u veel vrienden heeft en veel mensen ziet.

Voelt u zich vaak alleen? Neem dan contact op met het sociaal wijkteam.

Somber en depressief

Iedereen is wel eens somber. Dat voelt niet fijn. U bent snel moe, u slaapt slecht en u bent snel boos. Als het sombere gevoel niet vanzelf weg gaat, moet u er iets aan doen! Een goed gesprek kan vaak helpen.

Als u lang somber blijft noemen we dat ‘depressiviteit’. Als u depressief bent voelt u zich leeg en droevig. U kunt depressief zijn terwijl u gewoon naar uw werk gaat, en de gewone dingen blijft doen. Daar is iets aan te doen!

Bent u somber of bent u depressief? Praat er dan over met de huisarts. U kunt ook contact opnemen met het sociaal wijkteam. Wij kijken waar het slechte gevoel vandaan komt. En we helpen u met het vinden van een oplossing. Als u depressief bent zoeken we samen met u naar de beste hulp voor u.

Hulp nodig?

Het Sociaal wijkteam Leiden geeft u hulp en advies. Heeft u problemen? Een wijkteam bij u in de buurt kan u helpen.