Hulp bij …

s

Ruzie en geweld

Soorten geweld

Ruzie in een gezin is vervelend. Als daar ook geweld bij komt, is het extra erg.

Er zijn veel soorten geweld. Mensen kunnen elkaar slaan en elkaar uitschelden. Dat heet ‘lichamelijk’ geweld.

Er zijn ook soorten geweld die je minder snel ziet of merkt. Dit noemen we ‘geestelijk’ geweld. Bijvoorbeeld als iemand steeds zegt wat jij moet doen, als iemand jou steeds controleert, of als je niet serieus genomen wordt.

Een derde vorm van geweld is seksueel geweld. Daarbij word je gedwongen tot seksueel contact.

Is er sprake van geweld bij u in het gezin? Geweld in het gezin kan voorkomen tussen ouders, tussen ouders en hun kinderen, of tussen broers of zussen. Geweld houdt vaak niet vanzelf op. Het is belangrijk dat u er iets aan doet!

Wilt u de ruzies en het geweld stoppen? Het sociaal wijkteam helpt u hier graag bij. Wij kijken samen wat de beste oplossing is.

Huiselijk geweld

Gebruikt iemand bij u thuis geweld tegen u of tegen iemand anders? Dat heet huiselijk geweld. Voorbeelden van huiselijk geweld zijn bijvoorbeeld:

  • Mishandeling van kinderen;
  • Mishandeling van ouderen;
  • Geweld tussen partners.

Het geweld thuis kan lichamelijk zijn. Denk aan schoppen en slaan. Maar soms is geweld ook geestelijk. Pesten, vernederen, schelden en bedreigen zijn dat voorbeelden van. Geweld kan ook nog seksueel zijn.

Gaat het bij u thuis niet goed? Is het niet veilig voor u, of voor iemand die u kent? Bel dan met het sociaal wijkteam of bel met Veilig Thuis: 0800 2000. Ook als u twijfelt!

Overlast en pesten

Wordt u veel gepest? Soms worden mensen gepest door andere mensen bij hen in de buurt. Dat kan zorgen voor onveilige situaties. Ook op internet wordt veel gepest (cyberpesten).

Wordt u gepest of heeft u overlast? Het is belangrijk om dit te bespreken. Doe dit op tijd! Het sociaal wijkteam kan u helpen.

Misbruik en uitbuiting

‘Misbruik’ betekent dat iemand gebruik van u maakt terwijl u dat zelf niet wilt. Bijvoorbeeld als u moet doen wat iemand anders zegt, of als er sprake is van chantage.

Heeft u te maken met misbruik of uitbuiting? Houd dat niet voor uzelf. Vertel het aan iemand anders! U kunt altijd bij ons terecht.

Wat kunnen wij voor u doen?

Het sociaal wijkteam kan u helpen. Praat met ons over uw problemen. Bel ons op en maak een afspraak. We luisteren naar u. En we zoeken samen naar een oplossing.

Heeft u ruzie? Dan kunnen wij bemiddelen. Dat betekent dat wij met u praten om de ruzie op te lossen.

Veilig Thuis

Heeft u te maken met geweld? Dan kunt u bellen met Veilig Thuis. Zij geven informatie en advies over geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Het telefoonnummer van Veilig Thuis is altijd bereikbaar. U hoeft Veilig Thuis niet te vertellen wie u bent!

Het telefoonnummer van Veilig Thuis is 0800 2000. U kunt ook op de website van Veilig Thuis kijken.

Is er direct gevaar door geweld of overlast? Bel dan altijd 112 en vraag naar de politie.

Hulp nodig?

Het Sociaal wijkteam Leiden geeft u hulp en advies. Heeft u problemen? Een wijkteam bij u in de buurt kan u helpen.