Hulp bij …

Wonen, werk en geld

Schulden

Heeft u schulden? Dat is vervelend. Veel mensen met schulden weten niet goed wat ze moeten doen. Hoe geeft u niet teveel geld uit? Waar kunt u werk vinden? Hoe vraagt u een uitkering aan?

U wilt natuurlijk graag een huis en fijn werk. Als u te weinig geld verdient, geeft dat veel zorgen. En dat leidt vaak weer tot andere problemen in huis.

Het sociaal wijkteam helpt u hier mee. We geven antwoord op vragen die u heeft. En we helpen u met het oplossen van uw probleem.

Vragen over geld of werk

Goed omgaan met een schuld is moeilijk. Mensen met schulden hebben vaak veel vragen. Het sociaal wijkteam kan u helpen met al dit soort vragen.

Mensen zitten vaak met vragen als:

  • Hoe kom ik van mijn schulden af?
  • Waar moet ik naartoe met mijn formulieren?
  • Hoe begin ik een rechtszaak?
  • Hoe los ik problemen met mijn werk op?
  • Hoe vraag ik toeslagen aan?
  • Hoe vraag ik een zorgverzekering aan?
  • Wanneer heb ik recht op een uitkering?
  • Hoe beheer ik mijn geld?

Daar helpen wij u ook graag mee. Of wij helpen u de juiste mensen en instanties vinden.

Problemen met wonen

Fijn wonen is belangrijk. U wilt zich prettig en veilig voelen in uw huis en in uw buurt. Als dat niet zo is, moet u daar wat aan doen.

Er zijn veel redenen dat mensen zich niet fijn voelen in hun huis. Misschien heeft u ruzie met de buren. Of misschien is het een rommel bij u thuis. Te weinig geld kan ook voor problemen zorgen. Als u de huur niet kunt betalen, krijgt u al snel problemen met de woningcorporatie.

Als u een probleem heeft, moet u er iets aan doen. Dat kan moeilijk zijn. Vraag de hulp van het sociaal wijkteam. Een van onze medewerkers komt bij u langs. Wij praten met u over het probleem. En we kijken wat u nodig heeft om het op te lossen.

Aan het werk

Wilt u graag weer aan het werk? Maar weet u niet hoe u moet starten? Als u al lange tijd niet werkt, kan het moeilijk zijn om weer te beginnen met werken. Het sociaal wijkteam wijst u de weg. Wij helpen u de juiste mensen en instanties vinden.

Wij doen dat samen met de gemeente. De gemeente heeft een belangrijke rol. Zij zorgt voor uw uitkeringen. En zij helpt u ook om werk te vinden.

Op de website van de gemeente vindt u alle informatie over werk en uitkering. U vindt daar ook veel informatie over jongeren die werk zoeken. Op de website van het UWV vindt u daar ook veel informatie over.

Vrijwilligerswerk

Werkt u niet (meer)? Dan wilt u misschien wel vrijwilligerswerk doen. Er zijn altijd vrijwilligers nodig om dingen in de buurt te doen. Wij kijken samen welk vrijwilligerswerk bij u past. Of bespreek uw vraag met onze partner: Een Goede Buur! Zie www.eengoedbuur.nl voor meer informatie.

Dagbesteding

Kunt u niet werken? En bent u vaak alleen? Dagbesteding is misschien iets voor u. Zo vult u de dag en houdt u een ritme. Dat is beter dan een hele dag thuis zitten.

Er zijn veel soorten dagbesteding. Op de dagbesteding ontmoet u andere mensen. U kunt samen allerlei dingen doen. Bijvoorbeeld dingen maken, of schilderen.

Wilt u uw dag vullen? Neem dan contact met op met het sociaal wijkteam. Wij zoeken samen naar een goede manier om uw dag goed te vullen.

Geld en armoede

Sommige mensen kunnen niet goed met geld omgaan. Zij krijgen snel schulden. Heeft u te weinig geld en veel schulden? Vraag het sociaal wijkteam om hulp.

Heeft u zorgen om geld? U kunt daar iets aan doen! Het sociaal wijkteam kijkt samen met u naar uw problemen. Soms helpt het veel om al uw problemen op een rijtje te zetten. U kunt uw problemen dan één voor één gaan oplossen.

Moet u uw huis uit? Dan helpen wij met het gesprek met de woningcorporatie. En zit u diep in de schulden? Dan brengt het sociaal wijkteam u in contact met de schuldsanering. Dat is de organisatie die mensen met schulden helpt.

Hulp nodig?

Het Sociaal wijkteam Leiden geeft u hulp en advies. Heeft u problemen? Een wijkteam bij u in de buurt kan u helpen.